Captain Planet ο “πράσινος” προστάτης της Γης, το θυμαστε;

Όσοι μεγαλώσατε την δεκαετία του 90 θα θυμάστε σίγουρα τον Captain Planet. Ήταν ένα παιδικό με οικολογική συνείδηση και μπόλικη δράση. Προώθησε οικολογικές ανησυχίες στα παιδιά που το παρακολούθησαν και το πνεύμα της συνεργατικότητας και της αλληλεγγύης ήταν στα ύψη Ο Ντον Μέρφι δημιούργησε την σειρά αυτή μετά την μεγάλη επιτυχία των Transformers, παρέα με την Barbara Pyle και όπως ήταν αναμενόμενο έγινε και αυτό μεγάλη επιτυχία. Η σειρά δημιουργήθηκε από την Turner Program Services και την DIC Entertainment. Διάσημοι ηθοποιοί έδωσαν τις φωνές τους σε αυτή τη σειρά όπως ο David Coburn (Captain Planet), o LeVar Burton (Kwame), Joey Dedio (Wheeler), Whoopi Goldberg (Gaia), Janice Kawaye (Gi), Scott Menville (Ma-Ti), Kath Soucie (Linka), Sting (Zarm) και πολλοί άλλοι… Στην ελληνική έκδοση έχουμε Kwame: Φώτης Πετρίδης, Linka: Λέτα Μουσούτη, Wheeler/Captain Planet: Γιάννης Καλαντζόπουλος και Ακίνδυνος Γκίκας σε επόμενα επεισόδια, Gi/Γαία: Βίνα Παπαδοπούλου και Ma-Ti: Σπύρος Μπιμπίλας.

32380_1
Η υπόθεσή μας εξελίσσεται στη γη, όπου η Gaia το πνεύμα της γης τα έχει “παίξει” και αποφασίζει να στείλει στη γη 5 διαφορετικά δαχτυλίδια. Τα τέσσερα με τις δυνάμεις των στοιχείων της φύσης, νερό, αέρας, γη και φωτιά. Και το τελευταίο με τη δύναμη της καρδιάς. Τα δαχτυλίδια αυτά δόθηκαν σε πέντε νέους από όλο τον κόσμο, δεν ήταν τυχαίο που έχουμε ένα νέο από κάθε εθνικότητα.
939_900
Οι πλανητάρχες και κεντρικοί μας ήρωες.
Όταν οι ήρωές μας δεν μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα, συνδύαζαν τις δυνάμεις τους από τα δαχτυλίδια και καλούσαν τον Captain Planet. Ο “WWF” προστάτης με τη χαίτη, που λέει και ο Μικεκακίκιους με τις δυνάμεις του που είναι όλες στο max, ανέτρεπε τα σχέδια των κακών που είχαν στο μάτι την μόλυνση της γης. Μετά από κάθε νίκη του επέστρεφε στον πλανήτη του με την ατάκα “Η δύναμη είναι δική σας”
IcQKs4j
Captain Planet, Η δύναμη είναι δική σας.
 Κάθε επεισόδιο ήταν ξεχωριστό και έπιανε πάντα ζητήματα περιβαντολογίας και όχι μόνο. Σε ένα επεισόδιο με τίτλο “Mind pollution” (το 1991) το θέμα δεν ήταν το περιβάλλον, αλλά η κατάχρηση ναρκωτικών! Και αυτό γιατί οι χαρακτήρες μας τοποθετούν την τοξικομανία ως ρύπανση του νου (και δεν έχουν άδικο). Ο κακός Verminous Skumm κατασκεύασε μια φόρμουλα του φαρμάκου “Bliss”. Οι ήρωές μας προσπαθούν να τον εμποδίσουν. Το επεισόδιο αυτό έχει χαρακτηριστεί σκοτεινό, διότι έχει μια σκηνή μέσα με έναν χρήστη (ο οποίος είναι o Boris, ξάδερφος της Linka) που πηδάει από ένα παράθυρο και κείτεται με κοψίματα στα χέρια και το αίμα να ρέει άφθονο. Καταλήγει να πεθάνει από την υπερβολική δόση του φαρμάκου που δημιούργησε ο Verminous Skumm.
Χωρίς τίτλο
Σκηνή από το επεισόδιο “Mind Pollution” της σειράς Captain Planet.
 Πάμε να δούμε λίγο τους ήρωές μας έναν έναν:
gi
Gi, είναι από την Κίνα και ελέγχει τη δύναμη του νερού. Μπορεί να ελέγξει το νερό σε οποιαδήποτε μορφή του.
maxresdefault
Kwame, είναι από τη Γκάνα και κατέχει τη δύναμη της γης φυσικά. Μπορεί να δημιουργήσει μικρους στοχευμένους σεισμούς και ρήγματα.
ma-ti-heart
Ma-Ti, είναι από τον Αμαζόνιο της Βραζιλίας και κατέχει τη δύναμη της Καρδιάς. Η δικιά του δύναμη του επιτρέπει να επικοινωνεί τηλεπαθητικά και να επηρεάζει τους άλλους.
Linka
Linka, είναι από τη Σοβιετική ένωση και η δύναμή του δικού της δαχτυλιδιού είναι ο άνεμος. Μπορεί να δημιουργήσει μικρούς τυφώνες και ανεμοστρόβιλους
wheeler-fire
Wheeler, είναι από τη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ και κατέχει τη δύναμη της φωτιάς. Δημιουργεί φωτιά και όχι μόνο μπορεί να την κατευθύνει όπου θέλει αυτός.
Heroforearth022
Gaia, το πνεύμα της γης, δημιούργησε τα δαχτυλίδια που καλούν τον Captain Planet.

Δεν έχω ξεχάσει τους κακούς της σειράς φυσικά πάμε να τους δούμε και αυτούς.

hoggish-greedly
Hoggis ο άπληστος, ένας τύπος που μοιάζει με γουρούνι και αντιπροσωπεύει τους κινδύνους της απληστίας και του υπερκαταναλωτισμού. (Στο επεισόδιο “Hot Tide” αποκαλύπτεται ότι έχει έναν παππού τον Don Porkaloin, ο οποίος είναι παρωδία του Don Corleone από το The Godfather).
captain28
Verminous Skumm, είναι μισός άνθρωπος μισός αρουραίος (πραγματικά ο Σπλήντερ από τα χελωνονιτζάκια είναι γλυκούλης σε σχέση με αυτόν εδώ). Ειδικότητά του η κακή αποχέτευση και το έγκλημα. Μπορεί να ελέγχει τους αρουραίους και έχει δικό του ελικόπτερο με όνομα Skum O’ Copter. Αυτός είναι που είπαμε πριν ότι ευθύνεται για το θάνατο του Boris.
4141722182_9a52bc5e5c_b(1)(1)(1).jpg
Duke Nukem, αυτός ο τύπος ήταν επιστήμονας και σε κάποιο πείραμά του άλλαξε τον εαυτό του σε ραδιενεργά μεταλλαγμένο κιτρινομούρη. (Άσχετο αλλά μου θυμίζει σε κόμικς τον αδερφό του Daryl από Walking Dead, για τους φαν). Λοιπόν ο Nukem είναι από τους λίγους κακούς που μπορούν να τα βάλουν με τον Captain Planet ένας προς έναν. Κατέχει ακτίνες Χ και χρησιμοποιεί ραδιενέργεια για να ενεργοποιεί κάτι ράβδους που κρατάει στα χέρια του.
29
Dr Blight, είναι μια τρελή επιστήμονας που εκπροσωπεί τους κινδύνους της ανεξέλεγκτης τεχνολογίας και του ανήθικου επιστημονικού πειραματισμού. Το μισό της πρόσωπο είναι άσχημα σημαδεμένο ως αποτέλεσμα από τα σατανικά της πειράματα. Συνηθίζει να το κρύβει με αυτή την περίτεχνη λευκή φράτζα.
DNUu1xRVAAADZkU
Αυτός εδώ ο λιμοκοντόρος είναι ο Looten Plunder, ένας πλούσιος λαθροθήρας και κακός επιχειρηματίας που αντιπροσωπεύει τα δεινά των ανήθικων επιχειρηματικών ενεργειών. Η μόνη του έννοια είναι το κέρδος με ότι κόστος και αν έχει. Χμμμμ, επίκαιρο ακόμη και σήμερα ε;
Volcano005
Sly Sludge, τούτος δω ο κεφτές είναι ένας αδίστακτος συλλέκτης απόβλητων. Είναι τεμπέλης και τον διακατέχει μια απάθεια μεγάλων διαστάσεων σε συνδυασμό με την άγνοια του. Αντιπροσωπεύει πέρα για πέρα την κοντόφθαλμη σκέψη.
Conqueror033
Zarm (του οποίου τη φωνή για δύο χρόνια την έκανε ο Sting) είναι παλιό πνεύμα του πλανήτη, που εγκατέλειψε τη Gaia σε αναζήτηση άλλων κατοικημένων πλανητών. Μαζί με τη Gaia εγκατέλειψε και τα παλιά του πιστεύω. Πλέον αντιπροσωπεύει τον πόλεμο και την καταστροφή. Είναι πνεύμα οπότε για να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του χειραγωγούσε άλλους.

Η σειρά αυτή κάλυψε πολλά και σημαντικά θέματα που παρουσιάζονται στα 113 εικοσιπεντάλεπτα επεισόδιά της. Από μόλυνση του περιβάλλοντος μέχρι ναρκωτικά και κουτάβια. Όλοι οι πλανητάρχες βασίστηκαν σε πραγματικούς ανθρώπους και πολλά από τα επεισόδια βασίστηκαν σε πραγματικά γεγονότα, κάτι που κατά τη γνώμη μου έκανε τόσο ξεχωριστό και ανατρεπτικό αυτό το cartoon.

 

Ακολουθήστε μας στη σελίδα Nostalgia Minds στο Facebook.

Και την ομάδα Nostalgia Minds Team εδώ.

Και στο INSTAGRAM εδώ.

Captain-Planet footer

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

a rambling collective

Tales of connections, food and a sense of belonging.

Physics4u's Weblog

Physics & Science News

Φτερά Χήνας

Περιοδικό Φύλλο Επιλεγμένης Λογοτεχνίας

章鱼

%d bloggers like this: