Η καρδιά του χαρταετού – Ποίημα

Η ιστορία έχει ως εξής, ήταν μια καθαρά δευτέρα και εγώ σαν πιτσιρίκος ήθελα πολύ να πάω να πετάξω χαρταετό. Αλλά ο καιρός δεν συμβάδιζε με τα θέλω μου. Βροχή και κρύο, ο καταστροφικός αυτός συνδυασμός απέτρεψε πολλά παιδιά να πετάξουν τους χαρταετούς τους εκείνη τη μέρα. Όπως καταλαβαίνετε είχα ξενερώσει την πάρτη μου και είχα στεναχωρηθεί πολύ. Έρχεται λοιπόν η μητέρα μου και μου λέει “θες να γράψεις ένα ποίημα για τον χαρταετό;” Το σκέφτηκα, έκανα και λίγο το δύσκολο αλλά τελικά με έπεισε ότι ήταν καλή ιδέα. Πήρα λοιπόν ένα χαρτί και ένα μολύβι και ξεκίνησα. Κάθε λίγο και λιγάκι αφού είχα γράψει κάνα δυο προτάσεις τα έδειχνα ενθουσιασμένος στους δικούς μου. Μου έλεγαν την άποψη τους και μου διόρθωναν καμιά λέξη που της είχα αλλάξει τα φώτα. Και συνέχιζα ενθουσιασμένος τη δουλειά που μου έβαλε τόσο έξυπνα η μητέρα μου, για να ξεχάσω το πέταγμα του χαρταετού. Έπιασε… Μέχρι το βράδυ είχα γράψει πολύ υλικό. Κάτσαμε λοιπόν και τα βάλαμε σε σωστή σειρά και χωρίς λάθη. Το καθαρόγραψα και ταταααν έτοιμο.

Η Καρδιά του Χαρταετού

Ο φίλος μου χρυσόξανθος μ’ έστειλε ψηλά.
Τ’ αυτιά μου στον ξαφνικό αέρα ζυγίστηκανΤα χρώματα μου χάρτινα, φανταχτερά, ζητούσαν γιορτή και λατρεία.Πέταξα. Αληθινά γρήγορα, αληθινά ψηλά.Ο σπάγκος μου και η ουρά μου ξεχύθηκαν στον ουρανό,λίκνισμα ξέφρενο η ελευθερία μου.

Ξέγνοιαστη και ανυποψίαστη η καρδιά μου.

Στο τρίτο σύννεφο της γειτονιά μου,

συνάντησα ένα περιστέρι κατσούφικο πάλλευκο και νευρικό.

Τα μάτια του κοιτούσαν συνέχεια και δακρύζανε.

“Πάρε με μαζί σου. Εσύ πετάς χαρούμενος. Είσαι όμορφος κι ελεύθερος.

Δε φοβάσαι τη χαρά. Πάρε με, έλα λοιπόν.”

Τα δάκρυα λιώσαν λίγο το κόκκινο χαρτί μου.

Το πήρα πάνω στις μάνες μου.

Του πα: “Κρατήσου”

Κι ύστερα χαμηλώσαμε λίγο.

Κουρνιάσαμε μαζί.

Του ‘δωσα την καρδιά μου και εκείνο τη δική του.

Ψευδώνυμο: Πρίγκιπας Σαιντ-Εξπερί Ηλικία: 11,5 ετών. Δημοσιεύτηκε αργότερα σε ένα παιδικό διαγωνισμό ποίησης της καθημερινής, κερδίζοντας το 2ο βραβείο την Πάπυρους Λαρούς Μπριτανικα. Παρεμπιπτόντως είχανε γράψει λάθος το παρατσούκλι που έστειλα. Είχα υπογράψει ως Εξπερί και όχι ως Εξυπερύ όπως βλέπεται στην φωτογραφία της καθημερινής από κάτω.

kardia
Από την Καθημερινή – Παιδικός Διαγωνισμός Ποίησης 2001

Η συνήθεια του πετάγματος χαρταετού από πολλούς πιστεύτε ότι προέρχεται από την Κίνα. Είναι δημοφιλής σήμερα στην Κίνα, στην Ιαπωνία, στην Ινδία, στην Ταϊλάνδη και στο Αφγανιστάν. Οι Κινέζοι πιστεύουν ότι πετώντας τον χαρταετό διώχνουν την κακή τύχη, ενώ όσο πιο ψηλά φτάσει ο χαρταετός τόσο πιο τυχεροί θα είναι. Στην χώρα μας έφθασε διά μέσου των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, και των λιμανιών της Ανατολής (Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη, Χίο) εκεί όπου υπήρχε η δυνατότητα εξεύρεσης χρωματιστού χαρτιού και σπάγκου.

xartaetos
Βέβαια πλέον για όλα τα παιδιά είναι ώρα χαράς και παιχνιδιού. Και πραγματικά αν το σκεφτείτε είναι πολύ κουλ για ένα παιδί η διαδικασία του χαρταετού. Το πως απογειώνεται, το πως τον ελέγχει με τον σπάγκο και τέλος η αίσθηση της δύναμης του αέρα που νιώθεις όταν τον κρατάς από την καλούμπα. Για να μην μιλήσω για τα παιχνίδια που κάναμε με αυτούς. Τρόπος του λέγειν παιχνίδια δηλαδή, πόλεμος κανονικός! Βάζαμε θυμάμαι στις ουρές του χαρταετού ξυραφάκια και κάναμε κόντρες ποιος θα αντέξει περισσότερο στον αέρα. Dont try this at home please…

Δείτε στο παρακάτω βίντεο πως μπορείτε μόνοι σας να φτιάξετε έναν χαρταετό (χωρίς ξυραφάκια εννοείται).

 

 

Ακολουθήστε μας στη σελίδα Nostalgia Minds στο Facebook.

Και την ομάδα Nostalgia Minds Team εδώ.

Και στο INSTAGRAM εδώ.

kite

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

WordPress.com.

Up ↑

a rambling collective

Tales of connections, food and a sense of belonging.

Physics4u's Weblog

Physics & Science News

Φτερά Χήνας

Περιοδικό Φύλλο Επιλεγμένης Λογοτεχνίας

章鱼

%d bloggers like this: